Руският президент Владимир Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава

...
Руският президент Владимир Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава
Коментари Харесай

Столтенберг: Ще запазим жив пламъка на свободата и демокрацията в Украйна


Руският президент Владимир Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава противоположното. Иска да разедини Европа и Северна Америка, но сме по-обединени отвсякога. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който взе участие от Брюксел в Конференцията по сигурността и защитата в Отава.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2181
Путин желае да държи като заложници европейските нации с съветски газ и патрол, само че вместо това тласка страните да разнообразят доставките и да се придвижат по-бързо към възобновимата сила. Иска да изгаси пламъка на свободата и демокрацията в Украйна. Колкото и мрачни да бъдат идващите дни и седмици, този пламък ще продължи да гори, Европа и Северна Америка ще го запазят жив, добави той.

Столтенберг прикани Путин да спре войната, да изтегли военните сили от Украйна и да се върне към дипломацията. Войната не е единствено против интернационалния ред, а цели да унищожи основите на мира, добави той. По неговите думи заканите с нуклеарно оръжие са безотговорни и рискови.

Ужасени сме от нарастващия брой цивилни жертви и от филантропичната рецесия в Украйна. Сърцето ни се къса, мъчително е, сподели Столтенберг.

Каквото и да се случи в идващите месеци, каквито и да са задачите на Русия, преследвани с принуждение и експанзия, Москва ще се провали и към този момент се проваля, заключи той.

Столтенберг означи, че присъствието на НАТО по източния фланг е удвоено в последните седмици. Той още веднъж съобщи, че НАТО ще отбрани всяка страна от алианса. Ако спорът напусне границите на Украйна, ще бъде още по-разрушителен и ще донесе още повече гибел, според неговите предвиждания.

Генералният секретар изясни, че налагането на неразрешена за полети зона над Украйна е комплициран. По неговите думи сложното не е в оповестяването на такава зона, а в нейното налагане.

Единственият метод в такава среда да се наложи закрита за полети зона е с нанасянето на всеобщи удари по руски военновъздушни средства в Украйна, Беларус и Русия, т.е. да бъдем готови за директен конфликт. Това доста ще задълбочи опасността от война в цяла Европа. Изправянето на НАТО против Русия ще донесе още повече страдалчество и опустошения, ще бъде извънредно рисково. Трябва да избегнем разрастването на спора, настоя той.

Столтенберг предпочете да не отговори при какви условия ще бъде прекрачена границата при съветските хакерски атаки.

По думи му това ще се преценя и отговорът може да не бъде огледален, а с други средства. 

Той заяви, че на изключителното съвещание на министрите на защитата от пакта идната седмица не се чака приемане на решения, свързани с укрепването на отбранителните качества.

По неговите думи решенията може да бъдат признати през юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР